Schoonmaken van een olieverf schilderij

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Strand Na

  Joseph Ferdinand Gueldry 1858-1945 – olieverf op paneel

  Ook wel meester van het schilderen van water en licht genoemd. Deze Franse schilder was vaak aan rivieroevers te vinden om taferelen op en rondom het water te schilderen.

  Voordat ik met het schoonmaken begin bekijk ik eerst de conditie van het schilderij. Ik maak een inschatting welke verf-en vernissoort er gebruikt is. Vervolgens kies ik een reinigingsmiddel aan de hand van een reeks kleine testjes.

  groene quote

  Tijdens het schoonmaken van dit kleine paneeltje werd gelijk duidelijk dat er onder de vervuilde en vergeelde vernislaag een stralende blauwe lucht verstopt zat.

  Opmerkelijk was dat er veel insectenuitwerpselen waren te vinden tussen de vernislaag en verflaag. Het verwijderen van deze vernislaag heeft ervoor gezorgd dat de heldere kleuren die kunstenaar heeft gebruikt weer zichtbaar zijn geworden. Omdat de insectenuitwerpselen een bijtende werking hebben op de verflaag was het schoonmaken van een nog groter belang.

  Met nog een aantal kleine invullingen, retouches en een nieuwe vernislaag is het schilderij weer volledig tot zijn recht gekomen.

branded divider project

Wilt u graag uw kunstwerk laten restaureren en bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Services background
grunge services

Restauratie van schilderijen, beschilderde beelden en andere objecten